Pretraživanje

Tko je online

Imamo 10 gostiju i nema članova online

 

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
s m o t r a – šk. god. 2014./2015.

Pokretač i intelektualni vlasnik projekta

Udruga Lijepa naša

 

Organizator:

Udruga Lijepa naša

 

Suorganizatori:

Zavod za školstvo iz Mostara

Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice

 

Sjedište i adresa povjerenstva

Udruga Lijepa naša

Heinzelova 6/II., 10 000 Zagreb

telefoni: 01/4923-904, 4923-905; telefax: 01/4810-232; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Vremenik smotre

Školske svečanosti (smotre) : obilježavanje u školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima i dr. traje od 1. do 31. listopada 2014. godine.

Škole i vrtići samostalno odabiru dan održavanja svečanosti.

Županijska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje nije obvezatna, te je svakoj županiji, uključujući i Grad Zagreb, ostavljeno na volji da odluče hoće li organizirati županijsku razinu smotre.

Svehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje održati će se u Zagrebu, u Remetama, u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije 12. listopada 2014. godine.

 

METODOLOGIJA PROVEDBE

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Svečanosti u vrtićima i školama

Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti. Izložbene prostore obilaze roditelji učenika i njihovi gosti.

Ciljevi

 • upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
 • približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
 • poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
 • upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima
 • upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)
 • upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
 • upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama
 • ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

Sadržaj

Ovisno o dobi djece i učenika predlažu se ove djelatnosti:

1. Izvan vrtića i škola

 • posjet pekarnici, mlinu, sjemenari, seoskom gospodarstvu, tvornici za preradu voća i povrća
 • upoznavanje s načinima skladištenja i priprave raznovrsnih plodova zemlje
 • prikupljanje žitarica i ostalih plodova
 • posjet etnografskom i/ili tehničkom muzeju

2. U vrtiću i/ili školi

 • razgovor s djecom i učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja"
 • upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka
 • upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture)
 • organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive, izložba starih vrsta jabuka) i predavanja
 • istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha
 • prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz (prikaz običaja, igrokaz na određenu temu – može biti poznato djelo iz književnosti ili učenički uradak)
 • posjet bolnicama, staračkim domovima, domovima ratnih stradalnika i darivanje kruhom

Sve gore navedene aktivnosti mogu se prikazati djeci, učenicima, roditeljima i uzvanicima na svečanostima u dječjim vrtićima/školama, uz već tradicionalne aktivnosti:

 • pripremanje i pečenje različitih vrsta kruha i krušnih proizvoda
 • izložba plodova užeg zavičaja
 • predstavljanje zavičajne kuhinje
 • zajedničko blagovanje kruha i plodova zemlje
 • postavljanje svečanog stola
 • doček roditelja i uzvanika
 • blagoslov kruha i plodova zemlje
 • darivanje kruha–simbola obnove i blagostanja
 • prikaz svih aktivnosti djece/učenika roditeljima i ostalim uzvanicima

Svehrvatska svečanost

Svehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje 2014. održat će se u Zagrebu, u Remetama, u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije 12. listopada 2014. godine. Domaćin je grad Zagreb. Program odvijanja svehrvatske smotre utvrđuje se naknadno.

 • Svaka škola predstavit će se na jednom izložbenom prostoru (štandu) površine 2-3 m2
 • Povjerenstvo za provedbu smotre Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje će iz obitelji hrvatskih Eko-škola izabrati 30-ak Eko-škola koje će predstavljati svoju županiju na svehrvatskoj smotri. Povjerenstvo će prije toga provjeriti interes Eko-škola za sudjelovanjem na svehrvatskoj smotri.
 • Iz svake županije u Federaciji BiH, koja sudjeluje u ovoj svečanosti (smotri), nadležni ministar uputit će jednu osnovnu ili srednju školu
 • Iz Srbije (Vojvodina) Hrvatsko nacionalno vijeće uputit će 9 učenika i 3 učitelja/nastavnika (mentora) iz različitih hrvatskih škola (odjeljenja) - svi izlažu na zajedničkom štandu
 • Iz drugih država u kojima postoje organizirani oblici nastave na hrvatskome jeziku (Mađarska, Austrija, Rumunjska, Italija, Crna Gora i Slovačka) na svehrvatsku smotru dolazi po jedna škola (odjeljenje) koja će se predstaviti na jednom štandu
 • Svaku školu zastupa ukupno četiri osobe (tri učenika i nastavnik) u narodnim nošnjama užeg zavičaja. Oni će predstaviti krušne proizvode i plodove zemlje svoje županije. Osim kruha i krušnih proizvoda, to mogu biti i stara zaboravljena jela, recepti, ljekovito bilje i pripravci. Učenici mogu (fotografijama i/ili posterom) prikazati javnosti rezultate svojih istraživanja vezanih uz jestivo bilje, krušarice, plodove zemlje, zastupljenost određenih žitarica ili drugih biljnih vrsta u prehrani, zastupljenost tradicionalnih i ostalih poljoprivrednih kultura, stare alate.
 • Sve škole dužne su sa sobom ponijeti pripremljen transparent na kojem će uočljivo biti napisan naziv županije i puni naziv škole (najbolje na drvenom stalku, kako bi se mogao nositi i prikladno postaviti na izložbenom štandu).
 • Troškove prijevoza na svehrvatsku smotru, troškove hotelskog smještaja i boravka učenika i učitelja/nastavnika na svehrvatskoj smotri, te troškove izrade zahvalnica, troškove izrade biltena, nagrada i ostale srodne troškove snosi Udruga Lijepa naša.
 • Troškove ručka za sudionike svehrvatske smotre, uključujući goste i uzvanike, po svršetku svehrvatske smotre, te troškove pripreme i uređenja štandova, uključujući razglas, cvjetne i druge aranžmane snose grad domaćin.
 • Svim školama, vrtićima, učeničkim domovima i drugim sudionicima svečanosti dodijelit će se zahvalnice.

 

ČLANOVI POVJERENSTVA ZA PROVEDBU SVEHRVATSKE SMOTRE

DANI KRUHA – DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

1. doc.dr.sc. Ante Kutle, Udruga Lijepa naša, Heinzelova 6/II., 10 000 Zagreb – predsjednik povjerenstva

2. mr.sc. Josip Gregac, Udruga Lijepa naša, Heinzelova 6/II., 10 000 Zagreb – zamjenik predsjednika povjerenstva

3. Anita Šetić dipl. soc/croat, Udruga Lijepa naša, Heinzelova 6/II., 10 000 Zagreb – tajnica povjerenstva

4. Brankica Hercigonja , prof ., ravnateljica Osnovne škole Remete, Remetska 99a, 10 000 Zagreb - članica

5. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, Trg S . Radi ć a 1, 10 000 – član

6. mr . sc . Ivica Lovri ć, dipl . ing , pročelnik Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ilica 25/ I , 10 000 Zagreb – č lan

7. Stanko Gačić, predsjednik gradske četvrti Maksimir, Petrova 116, 10 000 Zagreb - član

8. o . Anto Kne ž evi ć, OCD , ž upnik mdr . Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Č esmi č koga 1, 10000 Zagreb – član

9. Ružica Šimunović, prof. – Hrvatski Sabor, Trg Svetog Marka 7, 10 000 Zagreb – članica

10. Jagoda Lisac, predsjednica grane Grada Zagreba, Domjanićeva 22, 10 000 Zagreb – članica

 

Za sve informacije obratite se na adresu:

Udruga Lijepa naša

Heinzelova 6/II., 10 000 Zagreb

tel: 01/4923-904, 4923-905; mob: 091/1822-002 ; fax: 01/4810-232

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web: www.lijepa-nasa.hr